fbpx

#ОСТАВКА

 
Казват, че младите не се интересували. И правилно казват хората, но случайно някой попитал ли ги е от какво точно не се интересуват? Позволете да ви обясня, след като и аз съм част от това ,,нехаещо” поколение, принудено да преследва мечтите си в чужбина и всеки път да мисли какво да отговори на първия въпрос, който чужденците задават, когато кажем откъде идваме: ,,Ама наистина ли е толкова зле в България?”.
 
Поне да го казваха със злоба и високомерие, щях да разбера, все пак всеки народ има такова дразнещо чувство за превъзходство.
 
Проблемът е там, че този въпрос винаги идва с нотка на съжаление и загриженост. Сякаш самото споменаване на тази държава елиминира нуждата им да се доказват и я заменя с истинско съчувствие.
 
Ето от това вече боли.
 
А обратно в родината, едни хора на власт взимат същата дума, слагат ударението на първата сричка и така си мислят, че вече няма да болѝ. Но колкото и време да се борят да държат ударението там отпред, накрая уда̀рените ще са те. Защото младите не се интересуват.

Не се интерсуват от политически приказки, идеологии и етикети. Те искат да могат спокойно да живеят и развиват живота си в сигурна и справедлива среда. Да се образоват, да работят и да бъдат оценявани според качествата си. Да се чувстват пълноправни и горди граждани на Европа и развития свят.
 
Не се интересуват дали ще бъдат бити някъде по районните, дали ще бъдат наричани комунисти, анархисти, безделници, платени протестиращи и още кой знае колко други имена. Ако това е цената на промяната – те ще я платят.
 
Корупцията не е най-големият проблем. Далеч по-стряскащи са наглостта, публичността и размерите, с които тя се случва в България. Ситуацията на пълна безнаказаност, нахалните усмивки по лицата на извършителите… Целият манталитет и липсата на всякакъв срам…
 
Познавам предостатъчно млади хора, които са израснали в дворци от държавни пари, стандартът им на живот е възможен единствено благодарение на тези схеми. Доста от тях днес публично подкрепят и дори участват в протестите, защото най-добре осъзнават за каква алчност и безразличие става въпрос. Ако човек е готов да се откаже от живот като техния… Нещо много сериозно не е наред.

Младите са навън, защото не могат да се примирят и да търпят, защото не считат политическата ситуация в България за нормална, само защото е била такава в последните 30 години преход. Крайно време е хората да се обединят и да покажат, че няма повече да позволят да бъдат манипулирани. Ако това се случи, то който и да дойде на власт, дори и да са отново обичайните, ще бъде много по-наясно, че е избран от народа и много бързо може да бъде свален, ако не отговори на очакванията. Активното гражданско общество е най-големият кошмар за статуквото. Много е важно, че именно младите излязоха първи да изразят своето недоволство, защото това е сигнал, че за бъдещето още има надежда.
 
Младите не се интересуват от оправдания, те искат #ОСТАВКА .

Сподели:

ДЕН ПЪРВИ е само началото!

sofia stripe

Абонирайте се за ексклузивно съдържание, новини и специални награди!

Получавайте всяка нова история директно на email адреса си!

Не пропускайте нови проекти и специални предложения!