fbpx

#ОСТАВКА

 
Казват, че младите не се интересували. И правилно казват хората, но случайно някой попитал ли ги е от какво точно не се интересуват? Позволете да ви обясня, след като и аз съм част от това ,,нехаещо” поколение, принудено да преследва мечтите си в чужбина и всеки път да мисли какво да отговори на първия въпрос, който чужденците задават, когато кажем откъде идваме: ,,Ама наистина ли е толкова зле в България?”.
 
Поне да го казваха със злоба и високомерие, щях да разбера, все пак всеки народ има такова дразнещо чувство за превъзходство.
 
Проблемът е там, че този въпрос винаги идва с нотка на съжаление и загриженост. Сякаш самото споменаване на тази държава елиминира нуждата им да се доказват и я заменя с истинско съчувствие.
 
Ето от това вече боли.
 
А обратно в родината, едни хора на власт взимат същата дума, слагат ударението на първата сричка и така си мислят, че вече няма да болѝ. Но колкото и време да се борят да държат ударението там отпред, накрая уда̀рените ще са те. Защото младите не се интересуват.

Не се интерсуват от политически приказки, идеологии и етикети. Те искат да могат спокойно да живеят и развиват живота си в сигурна и справедлива среда. Да се образоват, да работят и да бъдат оценявани според качествата си. Да се чувстват пълноправни и горди граждани на Европа и развития свят.
 
Не се интересуват дали ще бъдат бити някъде по районните, дали ще бъдат наричани комунисти, анархисти, безделници, платени протестиращи и още кой знае колко други имена. Ако това е цената на промяната – те ще я платят.
 
Корупцията не е най-големият проблем. Далеч по-стряскащи са наглостта, публичността и размерите, с които тя се случва в България. Ситуацията на пълна безнаказаност, нахалните усмивки по лицата на извършителите… Целият манталитет и липсата на всякакъв срам…
 
Познавам предостатъчно млади хора, които са израснали в дворци от държавни пари, стандартът им на живот е възможен единствено благодарение на тези схеми. Доста от тях днес публично подкрепят и дори участват в протестите, защото най-добре осъзнават за каква алчност и безразличие става въпрос. Ако човек е готов да се откаже от живот като техния… Нещо много сериозно не е наред.

Младите са навън, защото не могат да се примирят и да търпят, защото не считат политическата ситуация в България за нормална, само защото е била такава в последните 30 години преход. Крайно време е хората да се обединят и да покажат, че няма повече да позволят да бъдат манипулирани. Ако това се случи, то който и да дойде на власт, дори и да са отново обичайните, ще бъде много по-наясно, че е избран от народа и много бързо може да бъде свален, ако не отговори на очакванията. Активното гражданско общество е най-големият кошмар за статуквото. Много е важно, че именно младите излязоха първи да изразят своето недоволство, защото това е сигнал, че за бъдещето още има надежда.
 
Младите не се интересуват от оправдания, те искат #ОСТАВКА .

Share:

DAY ONE is just the beginning!

sofia stripe

Subscribe for exclusive content, news and special offers!

Receive every new story directly in your email inbox!

Never miss new projects and special announcements.

(Currently in Bulgarian but emails are fully automatically translatable)