fbpx

Тетрадка за проза

"Day one."On a blank notebook page, I gently wrote down the first words of this story. Our story, the one that grew as a child right before my eyes.

Казаха ми, че тази тетрадка за стихове не е: ,,За проза е, синко, за дълги и скучни абзаци. Превръща тя твоите болки в романи и твоето слово в спасение”. Тъй заповяда госпожата на касата. Усмихнат излязох. С тетрадка в ръка. В главата ми купища стихове. Уви, напразен талант, за проза тетрадки продават там само, та взех аз, че станах писател.

И скоро разбрах, че брътвежите нежни в главата ми млада не стихове са, а мъка. Мъката винаги идва в куплети и не познава тя параграфи. Но аз я научих. И вече, усмирена, се лее из бледите страници, разкрива напразни надежди и руши обещавано бъдеще. Но в проза. Така, както трябва да бъде. Както мъдро повелява съвета на старата продавачка в книжарницата. Градчето заспива, а аз се будя. В поезия мисля, а пиша в проза.

Други си мислех аз, че обичам, а всъщност обичал съм теб. Жалко.

Спосрещнахме погледи сякаш отдавна, месец ли, два ли, ‘ли осем назад. Една невинна усмивка спонтанна събуди в душата ми гняв – водопад. Но вместо гнева си през зъби да стискам, в твоите устни напук го разлях. В ярост и мъка със себе си борех се. Израснал и свикнал, живял в самота. Самотен аз винаги своите проблеми посрещах, но в този ден те въвлякох и в тях. Не зная защо, не зная и как, но ,,Ден първи” превърна се в Ад.

Дали ако нямахме начало, щяхме да имаме край?

Площадът бе целият с хора отрупан, по къщите цъфнали бели цветя. Старите сгради и мощните дъбове в сянка покриваха хорския грях. Грях е любовта, но по-голям грях е само ти да обичаш. Отдаваш живота си някому другиму, а ти отвръщат с ,,мерси”. Мерси за усмивките, мерси за букета, мерси и за нежния допир дори. Ала в душата, с времето плавно, ,,мерси” се заменя с ,,прости”. ,,Прости, но не мога. Прости, не в теб е вината”. И гледаш как чезне далеч силуета й и как тълпата понася я мигом…

Стой, чакай, да не се отклонявам, аз трябва да пиша в проза. И нека тази история секне така, както потъна и нашият спомен. В проза и в болка.

Този откъс е част от първия разказ в книгата ,,ДЕН ПЪРВИ“. Може да я откриете here!

Share:

DAY ONE is just the beginning!

sofia stripe

Subscribe for exclusive content, news and special offers!

Receive every new story directly in your email inbox!

Never miss new projects and special announcements.

(Currently in Bulgarian but emails are fully automatically translatable)