fbpx

Спасение

В тишината на всяка самота има поне един шум. Космически шум. Този, който отеква, докато си спомняш, разсъждаваш или просто си почиваш. И понеже умът никога не спира да работи, в главите ни постоянно е шумно. Как тогава се очаква да се концентрирам като това неспирно дразнение не ми дава минута покой? Ето, най-накрая реших, че моментът е дошъл и с писалка в ръка, излязох на улицата, за да преборя шума.

И както всеки странстващ, така и аз започнах моето търсене с грамадна крачка в пропастта. Разликата между мен и онези търсещи души обаче беше, че докато моята пропаст бе дупка в тротоара (препъна ме, изправих се), то в дълбините на техните стартови падения човек може много лесно да се изгуби. Затова и те така често се губят.

,,Господи, нека никога дупките в тротоара пред мен да не са толкова дълбоки!”. Не го чух да отговаря, но го приех за мълчаливо съгласие.

Сега вървя, за да те забравя. И докато вървя пиша за теб. Не знам, може би се надявам, улисан в малката тетрадка в ръката ми, по пътя си да пресека някой оживен булевард.

Да се случи изведнъж. И болката да спре.

Със сигурност и след теб има живот. Но не и тук.

Докато ароматът на спомените ни не бъде насила изтръгнат от съзнанието ми и не се слее с прашния градски въздух, аз не мога…

Всъщност, какво мога без теб? Мога единствено да пиша. Но ето, че вече колко думи изписах, а каква полза от това? Не аз пиша, а ти. Тази част от теб, която пазя в себе си, едничка ръководи живота ми. И булеварди по пътя ми няма в този заспал, забравен малък град.

Остава ми само надеждата, че продължавайки да вървя напред, ще се сблъскам с някого в един предпразничен ден. Някой, хванал химикалка в ръка, пишещ своята болка на поредния блед лист хартия. Двете тетрадки ще останат да лежат една до друга на тротоара. Двамата ще се изправим, подали си ръка. И ще се погледнем, с нетърпение чакайки да срещнем ведрия поглед в искрящите очи на така жадуваното спасение…

И те действително ще са искрящи, но това ще бъдеш ти. Уплашена ще извъртиш глава и ще побегнеш в обратната посока, оставяйки тетрадката си с болка на земята. Не ми ли стига моята мъка, че ми предаваш и твоята като през тежки въздишки прелиствам страниците й? И теб някой безмилостно наказва за несторени грехове, а може би и него някой също? Ще продължим да вървим, какво да правим, в този град за нас възможностите са ограничени.

Ти си моето единствено спасение. Само че аз не съм твоето.

 

Този откъс е част от разказ в книгата ,,ДЕН ПЪРВИ”. Може да я откриете here!

Share:

DAY ONE is just the beginning!

sofia stripe

Subscribe for exclusive content, news and special offers!

Receive every new story directly in your email inbox!

Never miss new projects and special announcements.

(Currently in Bulgarian but emails are fully automatically translatable)