fbpx

Затвор(и) очи!

Заспивай и не ме мисли.

Защото затвориш ли очи, светът спира да съществува. Аз също потъвам в мрака и там си стоим с предметите от стаята, с персонала от нощните клубове и с всичките пияници от околните поне пет пресечки.

Колко шумна и весела е тази компания! Нищо, че всеки от тях разказва истории за все по-грандиозни трагедии. Разказват с усмивка, смеят се на съдбата. Чудно нещо е как няколко чаши водка могат да превърнат години мъка в кратък виц. Но така е… Най-искрено се забавляват тези, които най-силно са страдали. Само те могат истински да оценят щастието.

Така веднъж си говорехме с един колега по съдба. Случайно минавал по улицата пред блока и точно тогава ти си заспала. За пръв път му беше да види как изглежда светът около петте пресечки, когато те няма в него. В началото малко се стресна, препъваше се в предметите из мрака. После очите му привикнаха, успокои се. Видя и нас, другите.

Не можел да заспи. Затова се разхождал из нощните улици. Всички в мрака шумно се разсмяха. Новите винаги използват това оправдание, затова винаги им се смеем. Стъписват се и без дори да се усетят започват да крещят: ,,Ама защо се смеете, аз имам проблеми!” – това точно чакаме ние. Идва при него някой от старите пияници, потупва го по рамото и тихо му шепне нашите истории.

Новодошлият бързо притихва, въздъхва, накрая набира повече смелост и започва наистина да разказва… Как мазето му от два месеца е наводнено и вече пето поколение жаби гръмко оглася целия дом… Как газовата бутилка е прекалено близо до радиатора… Как не вижда вече смисъла… Как въпреки всичко живее.

Така си прекарваме нощите. Всички чакаме да се събудиш, за да не пречат нашите тревоги на спокойния ти сън. Нас не ни мисли – проблемите много са ни натежали, но са си наши и сме им свикнали, ще се справим. Добре си говорим нощем с другарите, пък и какво се надявам аз на блестяща компания. Само би развалила мрака и би ми попречила да се насладя на красотата в съня ти.

Не ме мисли.

Мисли за мен. Сънувай ме.

Защото внимателно съм подбирал образа си пред теб – в мислите и сънищата да ти дава само радост и спокойствие.

 

Ще потърпя още една нощ. Утре сутрин пак ще се събудиш и всичко ще бъде наред.

Share:

DAY ONE is just the beginning!

sofia stripe

Subscribe for exclusive content, news and special offers!

Receive every new story directly in your email inbox!

Never miss new projects and special announcements.

(Currently in Bulgarian but emails are fully automatically translatable)